‘WIE WIJ ZIJN – WIE ZIJN WIJ’, 10 + 10 dagen, een kunstproject met kunstenaar Ninette Koning, ism. de Nieuwe Bibliotheek Almere en het Erfgoedhuis Almere, subsidie vh. Cultuurfonds Almere, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSB Fonds

Kunstproject voor jong en oud met collages van beeldend kunstenaar Ninette Koning en gedichten van auteur Maria van Daalen. Daarnaast hebben aan deze expositie het Erfgoedhuis Almere, twee scholen in Almere Haven, de bewoners van Almere en de Nieuwe Bibliotheek Almere meegewerkt.

Door corona is de vraag naar kunst en de behoefte aan creatieve reflectie erg veranderd. Almeerse kunstenaars Ninette Koning & auteur Maria van Daalen spelen hier op in door op een ludieke wijze contact te zoeken met de bewoners van Almere.
Twee verschillende disciplines in de kunst die samen gaan werken en zich door elkaar laten inspireren zie je wel vaker. Dit wordt nu geïntensiveerd door verbinding te zoeken met ‘willekeurige’ bewoners van Almere die de kunstenaars met hun filosofische vragen aan het werk zetten.

In de periode van 26 januari t/m 5 februari (Almere Stad) en 11 februari t/m 21 februari (Almere Buiten) kan iedereen (jong en oud in ieder geval uit Almere) een filosofische vraag insturen naar de kunstenaar en auteur.
Elke dag wordt er één vraag uitgekozen waar zij dan een werk en een gedicht voor gaan maken.
Dit komt de volgende dag in de nieuwe bibliotheek te ‘hangen’, na verloop van tijd mag de vraagsteller het kunstwerk en gedicht ophalen.

De filosofische vraag
Door te filosoferen leer je de wereld beter te begrijpen, ruimer te maken. Je denkt na over je ervaringen, over je denkbeelden en je levensvisie. En je krijgt meer begrip voor andere mogelijkheden. Wist je dat filosofie van oorsprong ook werd gebruikt om gezond te blijven? Reflecteren op waar je mee bezig bent en wat er om je heen gebeurt geeft je letterlijk minder stress, meer ruimte van binnen en dat is gezond. In deze corona-tijd hebben we dat hard nodig, gezondheid en begrip.
Een goede vraag is in de filosofie belangrijker dan het antwoord.
• Een filosofische vraag doet je nadenken over een bepaald begrip
• Het antwoord op een filosofische vraag staat niet in een boek of encyclopedie
• Een antwoord op een filosofische vraag is alleen te vinden door na te denken en te redeneren, niet door onderzoek, waarneming of experiment
• Een filosofische vraag gaat niet over een mening
• Er is niet één juist antwoord te geven op een filosofische vraag

Een paar voorbeelden van filosofische vragen:
• Hoe lang duurt ‘nu’?
• Hoe kan ik op zoek naar de waarheid?
• Mag je levensreddende maatregelen afwegen tegen economische gevolgen?
• Hoe zit het met ons zelfbeschikkingsrecht in een land in crisis?
• Geeft de mensheid vrijwillig zijn/haar privacy en vrijheid op ten bate van zijn/haar gezondheid?

• Hoe kan ik goed leven? Wat is een goed leven?
• Waarom bestaat er angst?
• Wat is liefde?
• Bestaat het verleden?
• Zie jij wat ik zie?

<dit project is geëindigd>